Bij detachering is er sprake van het uitlenen van werknemers aan een derde partij. De derde partij is in dit geval ook wel de opdrachtgever. De medewerker komt in dienst van een detacheringsbureau, dat er vervolgens voor zorgt dat de medewerkers worden uitgeleend aan bedrijven. Opdrachtgevers hebben verschillende redenen om te kiezen voor detachering. Zo kan het zijn dat een vaste medewerker binnen het bedrijf ziek is en vervangen moet worden. Daarnaast hebben bedrijven ook steeds meer te maken met projecten waarbij gedetacheerde werknemers goed van pas komen. Tot slot kan er ook sprake zijn van krapte op de arbeidsmarkt.
Detachering kent vele voordelen voor zowel de werknemers als de opdrachtgevers. Maar, er kleven ook wat nadelen aan voor beide partijen.
De voordelen van detachering
Als je kijkt naar de voordelen die detachering met zich meebrengt, dan is een belangrijk voordeel dat er altijd sprake is van een bepaald contactpersoon waar je met alle vragen terecht kunt. Dit is fijn, omdat dit persoonlijke contact er voor kan zorgen dat de ontwikkeling van de medewerker goed in het visier is en de medewerker eventueel kan worden geholpen wanneer deze de wens tot ontwikkelen uitspreekt.
Een ander voordeel is dat er vaak sprake is van een groot netwerk van bedrijven. Dit betekent dat er dagelijks contact wordt onderhouden tussen het detacheringbureau en de verschillende bedrijven. Zo blijft het bureau altijd op de hoogte van de vacatures en de mogelijkheden die er zijn voor hun medewerkers. Als werknemer kun je ook aardig profiteren van het werken bij een detacheringbureau. Zo kun je ervaring opdoen bij verschillende bedrijven, en is dit beter voor je persoonlijke ontwikkeling. Soms is het ook wel mogelijk om aan de slag te gaan bij maar een bureau. Daarnaast is er ook meer zekerheid. Bij een detacheringsbureau bouw je allerlei zekerheden op zoals bijvoorbeeld vakantiedagen en vakantiegeld. En je krijgt een contract voor bepaalde periode.
De nadelen van detachering
Er kleven ook wat nadelen aan detachering. Deze nadelen zijn vooral van toepassing op de werknemers zelf. Zo heb je als werknemer geen vaste werkplek, tenzij je hier specifiek een contract voor hebt. Vaak is er sprake van wisselende werklocaties. Je wil natuurlijk zo snel mogelijk weer aan het werk zodra je vorige contact vervalt. Dan kan het zijn dat er werk wordt gezocht dat verder dan je vorige locatie. Het gebeurd echter altijd woel in overleg voor je ergens geplaatst wordt.
Een ander nadeel kan zijn dat je te maken hebt met een vast contactpersoon. Dat is geen nadeel, maar naast deze persoon, heb je ook te maken met het contactpersoon of leidinggevende van het bedrijf zelf. Als je bijvoorbeeld vakantie aan wilt vragen, dien je dat dus van twee kanten te doen.
Voor sommige mensen is het alleen maar voordelig om via een detacheringbedrijf te werken. De hoofdreden is het opdoen van ervaring. Sommige werknemers hechten er veel meer waarde aan om een vaste werkplek te hebben en dan ook een onderdeel uit te maken van een vast team. Voor hen is detachering niet echt weggelegd.