Carrière maken impliceert interactie met een verscheidenheid aan mensen. Wij hebben behoefte aan productieve uitwisselingen vanaf de voorbereidingsfasen voor de markt tot de structurering van nieuwe bedrijven. In die zin is het belangrijk dat elke professional weet hoe hij het beste kan netwerken.

Zelfs wie reeds de gewenste positie bekleedt of grote prestaties viert, heeft op bepaalde momenten behoefte aan de steun van een goed contactennetwerk. Onze wereld is immers uiterst dynamisch, en de juiste verbindingen kunnen de ideale oplossing zijn om het beste te halen uit wat zij te bieden heeft. Lees verder en ontdek hoe je kwaliteitsvolle relaties opbouwt!

De voordelen van netwerken

Veel factoren bepalen de toegang tot een kans, waaronder de mensen om je heen. Als zij op de een of andere manier kunnen meewerken aan jouw ontwikkeling, is het de moeite waard hen in jouw netwerk te houden. Hulp komt via verwijzingen, advies en ander waardevol gedrag.

Weten hoe te netwerken is daarom noodzakelijk voor alle professionals die efficiëntie in hun werk nastreven. Het gaat om profielen die geïnteresseerd zijn in de transformaties die zowel de werkroutine als de resultaten markeren van degenen die aan deze dagelijkse routine deelnemen.

1. Wees aardig en zorg voor relaties met mensen

Ook al bekleedt je in jouw dagelijks leven uiterst belangrijke posities, het is van cruciaal belang dat je altijd vriendelijk bent en dat je zorg draagt voor jouw relatie met de mensen die deel uitmaken van jouw netwerk.

Immers, vaak komt de voordracht om een bepaalde functie in een bedrijf te bekleden juist voort uit een persoonlijk beeld dat een contactpersoon van je heeft.

2. Bepaal wie je wilt ontmoeten

Denk na over het profiel van de professional of het bedrijf dat je in jouw netwerk van connecties wilt opnemen. Deze stap helpt je om opties te filteren zodat je geen tijd verspilt met verbindingen die op dit moment niet zo winstgevend zijn voor de zaken.

De oefening kan gedetailleerder worden als je zich bijvoorbeeld mogelijke scenario’s voorstelt voor over twee, vijf of tien jaar. Welk soort kennis of specialiteit zal de komende maanden van pas komen? Doe de test en je zult een goed idee hebben van namen die aandacht verdienen.

3. Neem deel aan evenementen

Het is belangrijk de initiatieven te volgen die in verschillende ruimten en media ontstaan. Je hoeft zich niet te beperken tot evenementen die alleen worden gepromoot door agenten die je al kent, want met behulp van het internet is het mogelijk verschillende evenementen te vinden die de connecties en de programmering van talrijke groepen en bedrijven bevorderen.

4. Maak gebruik van LinkedIn en blijf actief

Wij leven in een digitaal tijdperk en juist daarom is het internet een van de snelste en meest doeltreffende manieren geworden om jouw netwerk van contacten te creëren en te beheren. LinkedIn is het meest geschikte professionele netwerk om mee te beginnen, connecties te leggen, kennis uit te wisselen, evenementen bij te wonen en je netwerk up to date te houden.

5. Leer naar anderen te luisteren

Het proces om te netwerken vereist ook geduld, zodat de andere kant zich welkom voelt. Het is niet interessant om de interactie over te nemen, jouw moeilijkheden voor te stellen of jouw verwezenlijkingen op een repetitieve manier te vermelden.

Hoe verleidelijk het ook is om je ideeën bekend te maken, respecteer de eerlijke uitwisseling van informatie. Actief luisteren is essentieel om anderen te begrijpen en betere argumenten te ontwikkelen.

Door